A hipnózisról

A hipnózis oktatás során a tanárom, egy rendkívüli ember, Jankai János volt. Az első és legfontosabb dolog, amit megtanultunk tőle, az az, hogy hogyan is épül fel a tudatunk:

Ez a kép jól szemlélteti, hogy a tudatunk hogyan működik. A víz feletti rész a tudatos tudatunk, míg a víz alatti rész a tudatalatti tudatunk. Ha nem figyelünk a víz alatti részekre, akkor könnyen úgy járhatunk, mint a Titanic.

A tudatalatti tudatunk tárol minden információt, minden emléket a születésünk óta, egyes vélemények szerint a születésünk előtti időkből is. Éber állapotban sajnos csak a tudatalattinkban tárolt információk egy nagyon kis részéhez férhetünk hozzá. Ilyen például minden olyan dolog, amire azt mondjuk, hogy "beidegződött" mozdulat. Attól függetlenül, hogy a tudatalattinkban tárolt információk nagyon kis részéhez férünk csak hozzá tudatos, éber állapotban, mégis biztosan kijelenthetjük, hogy a tudatalattink irányítja a mindennapi cselekedeteinket, és természetesen az egész életünket. Gondold csak végig! A vágy, a félelem, a szerelem, és minden más érzés a tudatalatti "terméke", és ezek irányítják életünket. 

A tudatalatti elménknek van néhány számunkra most nem előnyös, bár más szempontból rendkívül hasznos tulajdonsága. Ezek közül mos nézzük, mivel lehet jelen pillanatban gondunk, a közlekedés során:

  • a tudatalatti tudatunknak nincs időérzékelési képessége,
  • a tudatalatti tudatunk, nem mérlegel, mindig, mindent igaznak fogad el.

Miért baj, hogy nincs időérzéke? Nos, nagyon egyszerű. Bármikor régen, a múltban Téged a közlekedés során ért kellemetlen, esetleg veszélyes emlékek a tudatalattidban tárolódnak, és mivel nincs neki időérzéke, most is bármikor felszínre kerülhetnek. A tudatalatti, csak azt jegyezte meg, hogy például egy fékcsikorgás nagyon veszélyes. Ha most hallasz egy ilyent, akkor megint veszélyben érzed magad, rád tör a pánik. Pedig csak egy másik utcában fékezett a lámpánál egy autó...

Miért baj az, ha nem mérlegel a tudatalattink? Ez is egyszerűen megérthető. Ha az ember úgy gondolja, hogy ezt nem fogja tudni megcsinálni, és elég sokszor "agyal" ezen a dolgon, akkor egy idő után a tudatalatti elmébe kerül a gondolat, és mivel az nem mérlegel, így arra törekszik, hogy ne tudd megcsinálni azt az adott dolgot. 

Egy jól felépített, hipnózissal azonban ezeket a dolgokat  "rendbe lehet tenni" a tudatalatti elmében.